12 Eylül 2010 Pazar

Alişar Köyü’ndeki höyük, tarihe ışık tuttu

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ne bağlı Alişar Köyü’nde bulunan höyük, medeniyetler tarihine ışık tutmuştu.

İç Anadolu’nun kronolojisini, eski kültürlerin birbirlerine geçişlerini ve devirlerini öğrenmek, 1927-1932 yılları arasında Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ne bağlı Alişar Köyü’nde Hans Henning von der Oste başkanlığındaki bir heyet tarafından yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan höyük sayesinde mümkün oldu.

Burada bulunan kalıntılar, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.

‘Alişar’ ismi nereden geliyor?

Adnan Menderes Kaya’nın “Avşar Türkmenleri” kitabında anlattığına göre; Alişar Köyü, adını bir Türk boyu olan Germiyanlıların atası Ali-Şir Bey’den alıyor.

Tarihi kayıtlarda Ali-Şir Bey’den geldiği anlaşılan Alişirli / Alişarlı adında bir Türkmen cemaati bulunmaktadır. Germiyanlıların, artan Moğol baskısı karşısında Malatya civarındaki yurtlarını bırakıp Batı Anadolu’ya göçleri esnasında ana gruptan kopan bazı Germiyanlılar, çevreye yayılarak Amasya, Zile, Şarki Karahisar, Terme, Çarşamba, Malatya ve Besni’de Ali-Şir isimli köyler kurdular.

16. Yüzyıl’da Bozok bölgesinde Kızıl Kocalıların başlıca oymağı ‘Alişarlu’ adını taşıyordu.

Höyük nedir?

Tarih boyunca çeşitli sebeplerle yıkılan yerleşim bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesiyle oluşan ve çoğu kez içinde yapı kalıntılarının gömülü bulunduğu yayvan tepe. Toprak yığını, küçük tepe. (Türk Dil Kurumu)

Alişar Höyüğü

Alişar Höyüğü, Yozgat’ın 45 km. güneydoğusunda, Alişar Köyü’nün kuzeyinde bulunan bir höyüktür. Bir çukura kurulan höyüğün eni 520 metre, boyu ise bir kilometreye yakındır. Burası 1927-32 yıllari arasında Şikago Üniversitesi'nden Hans Henning von der Oste başkanlığında bir heyet tarafından kazılmıştır. Sonunda eski, doğu-batı, güney-kuzey yollarının birleştiği merkeze yakın yerde Alişar Höyüğü ortaya çıkarılmıştır.

İç Anadolu’nun kronolojisini, eski kültürlerin birbirlerine geçişlerini ve devirlerini doğruya yakın olarak ancak bu kazılardan öğrenmek mümkün olmuştur. Burada bulunan kalıntılar, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

“Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi” aracılığıyla 1992’de kazılar tekrar başlatılmıştır. Kazılar Ronald Gorny idaresinde Şikago Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülmüştür.

(Kaynak: tr.wikipedia.org)

Hiç yorum yok: