Sürur Öztürk
Romanya’dan Yozgat’a gelen öğrenciler hakkında mahallî basında yer alan haberlere rastlamışsınızdır.
Bozok Üniversitesi ve Romanya Kuzey Baia Mare Üniversitesi’nin işbirliği ile yürütülen ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından sağlanan hibe ile gerçekleşen “Motifler Dile Geldi” projesi kapsamında, Romanyalı öğrenciler Yozgat’a geldiler.
29 Eylül 2011 Perşembe
Romanyalı üniversite öğrencileri,
Türk motiflerini tanımak için Yozgat’a geldiler

Bozok Üniversitesi’ne mensup öğrenci grubu tarafından geliştirilen proje kapsamında, Romanya Kuzey Baia Mare Üniversitesi’nden bir grup sanat eğitimi alan öğrenci, Türk motiflerini öğrenecek.
Proje kapsamında, Romanya Kuzey Baia Mare Üniversitesi’nde sanat eğitimi alan beş öğrenci ve Proje Koordinatörleri, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar’ı makamında ziyaret etti.
23 Eylül 2011 Cuma
Yozgat’ın marka isimlerinden
Bayram Bilge Tokel her Pazar Ülke TV’de

Türkülere sadece gönlünü değil ömrünü de vermiş değerli sanatçı Bayram Bilge Tokel’in sesiyle ve sazıyla hayat verdiği Salkım Söğüt’te her hafta sanatçı konuklarla türküler söyleniyor, türküler üzerine konuşuluyor. Salkım Söğüt’te türkü klasikleri orijinaline uygun olarak icra ediliyor, yöre, tavır ve üsluplar öne çıkarılıyor ve program sanatçı konuklarla zenginleşiyor.
19 Eylül 2011 Pazartesi
Yozgat’ın marka isimlerinden
“türkülerin ustası” Nida Tüfekçi törenle anıldı

13 Şubat 2011 Pazar
Hepsini toplasanız müzeye sığmaz
Yozgat’ın folklorik ürünleri çok zengin

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri İsmail Cansız ile Uğur Ünal’ın, Yozgat Şer’iyye Sicilleri içinde yer alan Kassam defterlerinde yaptıkları araştırma, Yozgat’ın folklorik ürünlerinin çeşitliliğini ortaya koyuyor.
Gazi Üniversitesi tarafından yayınlanan Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi’nin 2002 tarihli 22. cilt 3. sayısında yer alan “Kassam Defterlerine Göre Yozgat’ta İdârî ve Kültürel Durum” başlıklı makalede, Yozgat’ın zengin folklorik ürünleri sıralanıyor.
Makalede, culuk kazanından hamur leğenine, kahvaltı sinisinden mücver tavasına, çukur sahandan helva tabağına, şerbet ibriğinden süt tasına, sigara tabakasından çanak kibrit kabına, kürt-kârî kilimden salma seccadeye, sedir çulundan hümayun makada, köşe minderinden yün kaşmir perdeye kadar onlarca folklorik ürün yer alıyor.
9 Şubat 2011 Çarşamba
Millî Mücadeledeki ‘Fetvalar savaşı’nda
Yozgat Müftüleri Atatürk’ün yanında yer almışlardı

Kitapta, Yozgat Milletvekilliği de yapan Yozgat Müftüsü Mehmet Hulûsi (Akyol), Yozgat Müftü Vekili Mehmet Şükrü (Aksoy), Yozgat Müftü Vekili Mehmet Şükrü (Kaya), Akdağmadeni Müftüsü Mehmet Edip ve Boğazlıyan Müftüsü Abdullah (Çağırman)’ın, Mustafa Kemal’in liderliğindeki Kuva-yı Milliye hareketine destek verdikleri anlatılıyor. Kitapta, Millî Mücadele’ye destek veren Yozgat müftüleri hakkında biyografik bilgiler de yer alıyor.
8 Şubat 2011 Salı
Yozgat’taki Çingene kızlarının ‘kankan’ dansı

Denizbank’ın kültür kuruluşu olan “DenizKültür” tarafından yayınlanan “20. Yüzyıl Başında Osmanlı Kentleri” kitabının Yozgat bölümünde, bu şehre dair ilginç ayrıntılar yer alıyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)