17 Mayıs 2009 Pazar

Yozgat kağnıları “Anadolu Arabaları Müzesi”nde

Bursa’daki “TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi”nde, eskiden Yozgat yöresinde kullanılan kağnılar da sergileniyor.

Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi olan Bursa’daki “TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi”nde, Yozgat, Çorum, Bursa, Balıkesir yörelerine ait öküz arabaları; Bursa, Edirne, Eskişehir, Manisa, Konya, İstanbul yörelerine ait at arabaları sergileniyor.

Bursa Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikası TOFAŞ tarafından restore edilerek, 28 Haziran 2002’de müze olarak halkın ziyaretine açılmış. Müze, toplam 17 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor.

Müzenin kuruluşu

Yüksek Mimar A.Naim Arnas, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Önder Küçükerman ve Tofaş’ın murahhas azası ve tasarımcı-yönetici Jan Nahum bir araya gelerek, müze konusunda görüş alışverişinde bulunurlar.

1998 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’in ve yardımcısı Dr. Engin Yenal’ın kendilerine gösterdiği eski ipek fabrikasının bulunduğu yerde, tasarladıkları müzeyi kurma kararı verirler. Restore edilen eski ipek fabrikası, “Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi” olarak 28 Haziran 2002’de açılır.

Zaman tüneli gibi

Eski ipek fabrikasının ana binası olan müzede 2 bin 600 yıl önceye ait bir tekerlekten, TOFAŞ tarafından üretilen motorlu araçlara kadar araba örneklerinin bulunduğu müzede, adeta bir zaman tüneline giriliyor. Müzede halen 10’u motorlu toplam 44 araba sergileniyor. Müzede, ilk “Murat 124” marka otomobili görmek de mümkün, bir at arabası imlathanesini de…

Hiç yorum yok: