5 Temmuz 2009 Pazar

Prof. Acun’dan eski belediyelere eleştiri:
İmar çalışması diye Tol Çarşı’yı yok ettiler

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, geçmişte Bazı Belediye Başkanlarının 'İmar faaliyeti yapacağız' diye 'Tol Çarşı'nın yok olmasına sebep olduklarını söyledi. Prof. Acun, Türkiye'de herkes böyle çarşıları “kapalı çarşı”, “bedesten” yapmak istiyor, biz ise taştan sağlam yapılanı sökmüşüz” dedi. Acun, Tol Çarşı'nın daha sonra yapılacak bir proje ile yeniden eski hâline getirilip, şehrin dokusunun korunmasının mümkün olabileceğini de belirtti.

Yozgat'taki tarihi Çapanoğlu Büyük Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak tamir ediliyor.

Yozgat'ın kurucuları arasında gösterilen Çapanoğlu ailesinin fertlerinden Mustafa Bey tarafından 1779'da birinci kısmı, kardeşi Süleyman Bey tarafından da 1794-95 yıllarında ikinci kısmı inşa ettirilen tarihî caminin tamiratı devam ediyor.

Çapanoğlu Camii denetimli olarak tamir ediliyor

Tarihî caminin aslına uygun olarak tamir edilebilmesi için Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun başkanlığındaki bir ekip, çalışmaları yakından takip ediyor.

Prof. Acun, yaptığı açıklamada, ekip halinde yapılan çalışmaları incelediklerini, yapılması gerekenler konusunda çalışanları yönlendirip, zaman içerisinde tahrip olmuş bölümlerin aslına uygun olarak yapılması konusunda gerekli uyarıları yaptıklarını söyledi.

Prof. Acun, ''Türk mimarisinin önemli eserlerinden birisi olan tarihî Çapanoğlu Büyük Camisi'nin aslına uygun olarak tamir edilmesi için her ay ekip halinde incelemelerde bulunuyoruz. Gözden kaçan bir şey olup olmadığına tekrar tekrar bakıyoruz'' dedi.

Yozgat eşrafı bu mezarlıkta

Prof. Dr. Hakkı Acun, tarihî caminin bahçesindeki mezarlıkta 300 civarında mezar taşının bulunduğunu, bu mezarlardan yüzde 90'ının Çapanoğlu ailesine, diğerlerinin ise Yozgat'ın ileri gelenlerine ait olduğunu vurgulayarak, “Yozgat'ın kumandanı, müftüsü, hocası, hacısı, meşhur adamları da burada gömülü” dedi.

Caminin tek başına bir yapı değil bir külliye, yani yapılar topluluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Acun, şunları söyledi:

Herkes koruyor, biz yok ediyoruz

“Burada sadece cami değil, çifte hamam ve Abdülhamid döneminde ilâve edilmiş bir de saatli çeşme var. Eskiden hanı varmış, sübyan mektebi varmış, medresesi varmış, bunların bazıları zamanla tamamen yok olmuş. Sonradan bu camiye 'vakıf getirilsin' diye döneminde ve daha sonra yaklaşık olarak 300'e yakın dükkân yapılmış. 'Tol Çarşı' dediğimiz çarşı ve saathaneye doğru giden yolun iki tarafında eskiden sarı taşlardan yapılmış dükkânlar varmış. Bu dükkânların çoğu yok edilmiş. 'İmar faaliyeti yapacağız' diye bazı belediye reisleri maalesef bu çarşının yok olmasına sebep olmuş. Türkiye'de herkes böyle çarşıları “kapalı çarşı”, “bedesten” yapmak istiyor, biz ise taştan sağlam yapılanı sökmüşüz.”

Acun, Tol Çarşı'nın da daha sonra yapılacak bir proje ile yeniden eski hâline getirilip, şehrin dokusunun korunmasının mümkün olabileceğini de belirtti.

Hakkı Acun kimdir?

1950 yılında Yozgat’ta doğan Hakkı Acun, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde 1976 yılında lisans, 1977 yılında yüksek lisans, 1983 yılında ise doktora eğitimini tamamladı.

1984’de yardımcı doçent, 1991’de doçent, 1997’de profesör olarak atandı. 1998-2000 yılları arasında Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde dekan yardımcılığı yaptı. Hâlen Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Kitapları

Prof. Hakkı Acun’un, “Anadolu Saat Kuleleri”, “Manisada Türk Devri Yapıları”, Kosova Prizren Fatih Sultan Mehmet Namazgahı Kırık Cami Kazı ve Restorasyon Çalışmaları” ve “Haluk Karamağaralı Armağanı” isimli kitapları bulunuyor.

Hiç yorum yok: