11 Aralık 2008 Perşembe

Özler Yeraltı Şehri 2009’u bekliyor

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Özler Beldesi’nde geçen Kasım ayında ortaya çıkarılan ve Yozgat’ta şu ana kadar tespit edilenlerin en büyüğü olduğu belirtilen yeraltı şehri, turizme kazandırılmayı bekliyor. Yozgat Müze Müdürlüğü, Yeraltı şehrinin temizlenmesi için 2009 yılı Müze çalışma programı çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temizlik izni talebinde bulunacak.

Yozgat Müzesi’nden verilen bilgiye göre, Boğazlıyan ilçesine bağlı Özler Beldesi’nde Yozgat’ın şu ana kadar bilinen en büyük yeraltı şehri tespit edildi. Özler Belediye Başkanlığı’nın başvurusu üzerine 14 Kasım 2008 tarihinde belde genelinde inceleme yapan Yozgat Müze Müdürlüğü uzmanları, belde içerisinde farklı noktalardan girişi olan ve yaklaşık 400 metreye 350 metre ebadında, Özler Beldesi’nin doğu yakasını oluşturan mahallelerin altında, birçok oda ve koridorlardan oluşan yer altı şehrini görerek inceleme yaptılar.

Yapılan inceleme sonucunda, yeraltı şehrine girilen ilk odanın sağ tarafındaki yaklaşık 1,5 metre yükseklikte 60 cm genişlikteki koridordan ikinci bir odaya geçiliyor. Bu odanın sağ ve sol tarafından yeni koridorlar açılıyor. Küçük bir geçit şeklinde olan soldaki koridordan ulaşılan tek bir mekân bulunuyor. Sağdaki koridordan birkaç metre ilerlendiğinde ise, sağa ve sola yeni koridorlar açılıyor.

Sağa açılan koridor kapanmış durumda ancak sol tarafa devam edildiğinde uzun bir koridor ve bunun etrafında çeşitli mekânlar, bunlar içerisinde örülmüş duvarlar ve kapı taşları, devam eden uzun kavisli bir koridor yer alıyor.

Koridor ve mekânların çoğunun, bir insanın ayakta rahatça hareket edebileceği şekilde olduğu belirtiliyor. Yapılan incelemelerde koridorda yaklaşık 100 metre kadar ilerlendiği ve daha birçok mekân olduğu kaydediliyor.

Yapılan ilk incelemelere göre tek katlı olduğu tespit edilebilen yer altı şehrinin çok geniş bir alana yayıldığı, Yozgat’ın şu ana kadar tespit edilen en büyük yeraltı şehri olduğu belirtiliyor.

Müze yetkilileri, jeolojik yapısı itibariyle Kapadokya Bölgesi’ndekilere benzer şekilde olan arazide yapılan yeraltı şehrinin, biçim olarak da aynı özelliklere sahip olduğuna işaret ediyorlar. Özler Yeraltı Şehri’nin Yozgat turizmi açısından büyük bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken yetkililer, şu bilgiyi veriyorlar:

“Ancak, şu an itibariyle birçok tünel ve odası kapalı olup, turizme açılabilmesi için, içerisinin temizlenmesi ve ışıklandırılması, gelen ziyaretçiler için zorunlu ihtiyaç mekânlarının yapılması gerekmektedir. Yeraltı şehrinin temizlenmesi için 2009 yılı Müze çalışma programı çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temizlik izni talebi yapılacaktır.”

Hiç yorum yok: