2 Ağustos 2009 Pazar

Yozgat’ın Testi Kebabı’nı yediniz mi?

Türkiye'nin orta yerinde, Karadeniz'i Akdeniz'e, Doğu Anadolu'yu Batı bölgelerine bağlayan yolların kesiştiği noktada, Çamlık Millî Parkı'nın eteklerinde kurulu Yozgat'a yolu düşenler, yöreye özgü tescilli “Testi Kebabı”nı tadabilir.

Yıllarını lokanta işletmeciliğine veren isimlerden Kebap 66'nın sahibi Cahit Seçkin, testi kebabının tadına varıp bu lezzeti yeniden tatmak isteyenlerden sipariş aldıklarını, bu siparişlerin Ankara'dan Erzurum'a kadar uzandığını söylüyor.

Her iki kebabın da kendine özgü malzemesi ve hazırlanış biçimi var. Her usta bu lezzeti yakalamayı başaramayabilir. Kebapları uzak mesafelerden sipariş edenler, ısıtıp yeme imkânına sahipler.

Yozgat'ın tescilli damak tadı Testi Kebabı, adından da anlaşılacağı gibi, hazırlanan malzemeler su testisi içerisine doldurularak, pişirilip, servis ediliyor. Yöreye özgü tandır kebabı ise kuzu etinden yapılıyor.

Bir gün önceden taze kesilmiş koyun, kuzunun kaburga bölgesinden alınan et, terbiye edilip dinlendirildikten sonra, kor ateşte demirlere takılarak pişiriliyor.

Hiç yorum yok: