2003 yılında başlatılan “Yozgat El Sanatları ve Giyim Kuşam Atlası” projesi, ilk meyvelerini vermeye başladı.
Yozgat el sanatlarından “ince cicim” dokumalarının yeniden canlandırılması amacıyla, Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yaptırılan dokuma tezgâhı Yozgat’a getirildi. Bozok Üniversitesi Halıcılık Bölümü mezunu 8 kişi, “ince cicim” eğitimi görecek. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burçin Ergen, ilk aşamada 5 adet dokuma tezgâhı siparişi verdiklerini belirterek, Yozgat’a mahsus bu dokuma sanatını yaygınlaştırmak ve seri üretime geçmek istediklerini söyledi. Böylece, bayanlara iş imkânı sağlanacak; Yozgat’ın hem kültürü, hem de ekonomisi canlandırılacak.
Elbirliği yapıp başarıya ulaştılar
Yozgat Valiliği’nin himayesinde, Gazi Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bir ekibin Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği hâlinde yürüttüğü çalışmalar, ilk meyvelerini vermeye başladı.
Köy köy dolaşıp el sanatlarını belirlediler
Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Aysen Soysaldı, Yrd. Doç. Dr. Tomris Yalçınkaya, Öğretim Görevlisi Dr. Süheyla Kale, Araştırma Görevlileri Dr. Gülten Kurt ve Dr. Emel Erkaplan’dan oluşan ekip, Yozgat’ın ilçelerini ve köylerini dolaşarak, Yozgat el sanatlarını belirledi. “Yozgat El Sanatları ve Giyim Kuşam Atlası” projesi, kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, Yozgat El Sanatları Kataloğu hazırlandı.
Cicim her yerde, ince cicim sadece Yozgat’ta
Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil Dokuma Örgü Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysen Soysaldı, 2003 yılında Yozgat ve yöresinde yaptıkları alan çalışmasında, Yozgat’a mahsus dokuma sanatı “ince cicim”in kaybolmaya yüz tuttuğunu belirlediklerini söyledi.
Doç. Dr. Soysaldı, cicim dokumacılığının Türkiye’nin değişik bölgelerinde yapıldığını ancak, “ince cicim”in sadece Yozgat’a mahsus olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
Kastamonu Tosya’da dokuma tezgâhı yaptırıldı
Bu dokuma sanatının yeniden canlandırılması için çalışma başlattıklarını belirten Sosyaldı, şunları söyledi:
“Türkiye’de hiç yapılmayan dokumaları yeniden canlandırıp, gündeme getirmek üzere Halk Eğitim Merkezi ile birlikte çalışma başlattık. Kastamonu’nun Tosya ilçesinde özel tezgâhlar yaptırıp getirttik. Bu tezgâhlarda cicim dokuma sanatı öğretilip, yaygınlaştırılacak.”
İstediğimiz kalitede iplik bulamıyoruz
Yaptıkları araştırmalar sonucunda, 60 yaşın üzerinde olan kişilerin çeyizlerinde bulunan dokumaları, oyaları tespit ettiklerini belirten Soysaldı, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Oya ve diğer el sanatlarından halk eğitim merkezlerinde kurslar veriliyor ve üretim yapılıyor. Biz üretilmeyen dokumaları, özellikle yük perdesi gibi ince cicim dokumalar tespit ettik ve bunlar Türkiye’nin hiçbir yerinde üretilmiyor. Bunu dikkate alarak, Yozgat’a has olan bu sanatı yeniden canlandırmayı plandık. Yozgat Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burçin Ergen ile birlikte bunu hayata geçiriyoruz. Biz de kendilerine destek olmaya çalışıyoruz. Yalnız, piyasada istediğimiz kalitede iplik bulamadık. Biraz o açıdan zorluğumuz var. İnşallah istediğimiz kalitede üretim yapabilirsek çok mutlu olacağız ve Yozgat’a özgü dokumacılığı da hayata geçirmiş olacağız.”
Ergen: 5 dokuma tezgâhı siparişi verdik
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burçin Ergen de ilk etapta 5 tezgâh siparişi verdiklerini, bu tezgâhlarda öncelikle Bozok Üniversitesi Halıcılık Bölümü’nde eğitim gören ve mezun olmuş 8 kişiye ince cicim dokuması konusunda eğitim verileceğini anlattı.
Yozgat’ın kültürü de canlanacak ekonomisi de
Ergen, Yozgat’a mahsus bu dokuma sanatını yaygınlaştırmak ve seri üretime geçmek istediklerini söyledi. Ergen, “Dokumaları istediğimiz nitelikte çıkartıp, daha sonra da pazar oluşturup, iyi bir şekilde ürün çıkarmayı planlıyoruz. Amacımız, Yozgat’ın unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını tekrar canlandırmak ve bayanların çalışmasını ve üretmesini sağlamaktır” diye konuştu.
Yozgat Harman, çalışmaları takip etti
“Yozgat El Sanatları ve Giyim Kuşam Atlası” projesini hazırlayan akademisyen ekip, geçen yıl Temmuz ayında Yozgat Valisi Amir Çiçek’i makamında ziyaret ederek, çalışmanın geldiği aşama hakkında bilgi vermişti. Yozgat Harman, projede gelinen aşamayı, 6 Temmuz 2009 tarihinde yayınladığı “Yozgat El Sanatları Kataloğu hazırlanıyor” başlıklı haberle okuyucularına duyurmuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder