Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu adına, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Hidrobiyolog Nuray Güven başkanlığındaki ekibin 2000 yılında Kazankaya Beldesi’nde yaptığı araştırmanın sonucuna göre Kazankaya, özellikle su samurlarının yaşam alanı durumunda.
Araştırma raporuna göre vadi, içerisinde çok sayıda bitki ve kuş türü ile özellikle küçük ve orta büyüklükteki memelileri barındırıyor.
Nuray Güven, Evren Çağlayan ve Füsun Çağlar’dan oluşan araştırma ekibi tarafından hazırlanan raporda, şu ifadeler yer alıyor:
“Kazankaya Kasabası, Kazankaya Vadisi içerisinden geçen Çekerek Irmağı çevresinde yapılan inceleme çalışmaları sonucunda bölgenin oldukça zengin bitki ve hayvan türlerini bünyesinde barındırdığı ve özellikle de su samurlarının yaşam alanı olduğu görülmüştür. Yeşil Irmak’ın bir kolu olan Çekerek Irmağı, vadinin doğal ortamını besleyen önemli bir kaynaktır. Vadi, içerisinde çok sayıda bitki türü, aşağıda listede görüleceği gibi çok sayıda kuş türü ve özellikle küçük ve orta büyüklükteki memelileri barındırmaktadır.”
Raporda, “Kazankaya arazisinde bölgede gözlenen kuşlar” başlığı altında, Kazankaya’daki kuş türleri şöyle sıralanıyor:
Kızıl gagalı dağ karkası (15 adet)
Kızıl akbaba (6 adet)
Küçük kerkenez (3 adet)
Kaya kirazkuşu (1 adet)
Saka (20 adet)
İspinoz (1 adet)
Kara kızılkuyruk (1 adet)
Gökardıç (1 adet)
Küçük Akbaba (2 adet)
Kocabaş (1 adet)
Sığırcık (50 adetten fazla)
(Yozgat Muhabir)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder