Yozgat-Şefaatli yolu üzerindeki tarihî Karabıyık Köprüsü’nün, Osmanlı padişahlarından Yavuz Selim tarafından 1516 yılında Mısır seferine giderken yaptırıldığı kaydediliyor. Tarihî köprü, 494 yıl sonra bile hâlâ kullanılabilir durumda…
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yavuz Selim’in Mısır seferi için şöyle diyor: “Cemal Paşa’nın I. Cihan Harbi’nde askerleri yaz sıcağında Mısır seferinde perişan ettiğini düşünürsek; 1517 yılında ordusunu selâmetle Sina Çölü’nden geçirmesini, onun askerî dehasına ve üstün teknik bilgisine bağlamak gerekir.”
Yavuz Selim’in Mısır seferinden sonra ne oldu?
Memlûk Devleti sona erdi. İslâm dünyasının liderliği Osmanlılara geçti. Suriye, Filistin, Mısır, Hicaz, Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı sınırları Kuzey Afrika’ya kadar ulaştı.Halifelik ve mukaddes emanetler Osmanlılara geçti. Hicaz Emirliği Osmanlılara bağlandı. Baharat Yolu’nun denetimi Osmanlılara geçti. Osmanlı hazinesi çok daha zenginleşti.
494 yıldır ayakta
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in 1516 yılında Mısır seferine giderken yaptırdığı kaydedilen tarihî Karabıyık Köprüsü, 494 yıldır hâlâ ayakta. Kanak Irmağı’nın üzerine kurulu olan ve kesme taştan yapılmış olan köprünün boyu 54, eni 4,5 metre uzunluğunda. 3 sivri kemerli tarihî köprünün korkuluk duvarının yüksekliği ise 60 santimetre.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder