Mehmet Akif Ersoy’un yakın dostlarından Yozgatlı İhsan Efendi’nin oğlu Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, “Darülfünun: Osmanlı’da kültürel modernleşmenin odağı” isimli eseri, 20 yıllık bir çalışmanın sonunda ortaya çıktı.
İslâm Konferansı Teşkilatı’nın Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekemeleddin İhsanoğlu’nun 2 ciltlik eseri, bu konuda kaleme alınmış en kapsamlı kitap olarak, araştırmacılara ışık tutacak nitelikte.
Prof. İhsanoğlu, bu eserinin ortaya çıkış sürecini, Türk Edebiyatı dergisinin Eylül sayısında şöyle özetliyor:
“Yaklaşık 20 yıl önce… Aziz dostum rahmetli Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız, Tanzimat’ın 150. yıldönümü yaklaşırken bir ilmî toplantı düzenlemeye karar vermişti. 1980’lerin sonu… Bu toplantı ve dolayısıyla yayımlayacağı bir esere benden de katkı istemişti. Öteden beri ilgilendiğim Osmanlı modernleşme döneminde Batı biliminin Osmanlı dünyasına girişi ile ilgili bazı çalışmalar yayınlamış ve yeni kurulan Marmara Üniversitesi’nin tarihî rektörlük binasında bu konuyla ilgili bir konferans vermiştim. İşte bu çalışmaları yürütürken, Tanzimat döneminde üniversite kurma teşebbüslerini ele almayı düşünmüş ve o günlerde arşivde araştırmaya açılmış fonları incelemeye başlamıştım. İşte o günlerde başladığım ve Darülfunun tarihi konusunda 20 yıldan beri sürdürdüğüm çalışmalar, belirli bir sıra takip etti. Bu elinizdeki kitap, finali…”
Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?
Mehmet Akif Ersoy’un yakın dostlarından Yozgatlı İhsan Efendi’nin oğlu olarak, 1943 yılında Kahire’de doğdu. Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun oldu. Doktorasını 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde tamamladı. Doktora sonrası, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde çalışmalar yaptı. 1984’te Profesör oldu. Kısa adı IRCICA olan İslâm tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünün yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. UNESCO’daki ve Harvard Üniversitesi’ndeki görevlerinin yanı sıra, ulusal ve uluslar arası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. İki dönemdir İslâm Konferansı Genel Sekreterliği görevini yürüten İhsanoğlu’nun çok sayıda yayınlanmış eseri bulunuyor.
İhsanoğlu’nun Yozgat ziyareti
2009 yılı Ramazan ayında Yozgat Belediyesi’nin davetlisi olarak Yozgat’a gelen İhsanoğlu, Dedesi Hacı Aziz Efendi’nin yaşadığı tarihî konağı yeniden yaptırmak ve Yozgat’ın kültür hayatına hediye etmek istediğini söylemişti.
İhsanoğlu, tarihî Hayri İnal Konağı’nda düzenlenen ve Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli’nin de katıldığı sohbet toplantısında, Yozgat’ın geçmişte ilim irfan yuvası olduğunu hatırlatarak, Bozok Üniversitesi sayesinde Yozgat’ın tekrar tarihteki konumuna gelebileceğini söylemişti.
(Yozgat Muhabir)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder